Asko Rantala Vain rehellinen yhteistyö hyödyttää kaikkia osapuolia

Potkut, irtisanominen vai työsuhteen lopettaminen

Valitettavasti vaihtoehtoiset faktat ja valeuutiset ovat vallanneet keskustelut.  Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten. Täydellinen asiantuntemattomuus on saanut julkisuutta enemmän kuin fakta.

"Hallitus on luvannut Suomen Yrittäjille, että irtisanomissuojaa heikennetään alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä".

Koko ajatus on väärä. Puhutaan väärästä asiasta. Ei SAK tai mikään muu järjestö pysty pakottamaan mitään yritystä pitämään tarpeettomia työntekijöitä. Ei ketään yksityishenkilöä tai yrittäjää voida pakottaa työllistämään toista henkilöä. Ongelma on hyvin paljon pienyritysten ja vähän suurempienkin itse aiheuttama ja väärin tunnistama. Jos yrityksessä on sinne sopimaton henkilö, niin virhe on tapahtunut jo rekrytointivaiheessa. Väärin valitussa henkilössä, väärin laaditussa työsopimuksessa ja väärin määritellyissä työtehtävissä.

Ennen kuin yritys rekrytoi työntekijöitä, sen pitäisi hyvin tarkkaan harkita, millaiseen työtehtävään uutta henkilöä tarvitaan. Ensin pitäisi tarkastella löytyykö talon sisältä pätevää, luotettavaa ja sopivaa henkilöä ko. tehtävään. Pystytäänkö uuteen tehtävään kouluttamaan henkilö talon sisältä. Voidaanko muilla järjestelyillä saada tarvittava työtehtävä tai prosessi suoritetuksi.

Jos sitten päädytään siihen, että uusi henkilö tai henkilöitä tarvitaan, niin hän tai heidät pitää valita tarkan seulan läpi. Ammattitaito juuri kyseiseen tehtävään on tärkeä varmistaa. Joissakin tapauksissa on vaadittava työnäyte, jonka vastaanottaa ja tarkastaa siihen pätevä henkilö. Esim. joitakin hitsaustöitä ei saa tehdä ilman asianomaista lupaa, joka on aina henkilökohtainen ja määräaikainen. Eräässä yrityksessä yhdellä kerralla testattiin 10 henkilöä, joilla oli luvat ja muodollinen pätevyys kunnossa, mutta työnäytteen perusteella yhtäkään ei voitu ottaa.

Jos henkilö sitten otetaan, niin jo alkuvaiheessa pitää tehdä selväksi, että työsuhteen alkuun määritetään TSL:n sallima maksimimittainen koeaika. Koeaikana kumpi tahansa osapuoli voi asiallisin perustein purkaa työsopimuksen. Epäasiallisin perustein ei työsopimusta voi purkaa. On huomattava, että purkaminen on täysin eri asia, kuin irtisanominen. Tämä ehto on nimenomaan kirjattava työsopimukseen. Muuten se ei ole olemassa. Jälkeenpäin sitä ei voi siihen liittää. Työsopimukseen voidaan myös liittää muita ehtoja, esim. jos joku tietty tilaus saadaan tai ei saada.

Työtehtävä voi aluksi, koeajan jälkeenkin olla vielä määräaikainen, joko kalenteriaikaan tai tiettyyn projektiin sidottu. Määräajan tai projektin valmistumisen jälkeen työsuhde päättyy ja siitä päättymisestä, sekä sen ajanhetkestä kannattaa selkeästi puhua ja tarkastaa, mikä ajanhetki siitä on työsopimukseen kirjattu. Jos tämän keskustelun käyminen unohtuu ja työntekijä edelleen saapuu työpaikalle ja hänelle annetaan työtehtäviä, niin työntekijä voi katsoa työsuhteen muuttuneen toistaiseksi voimassa olevaksi (vakinaiseksi) ns. hiljaisen hyväksymisen perusteella. Vastuu näiden asioiden selvittämisestä on aina työnantajalla.

Koko ajan on kristallin kirkkaana oltava mielessä mitkä ovat, koeaika, määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, irtisanominen tai purkaminen, joka on täysin eri asia kuin irtisanominen. Joe ei näitä tiedä, niin epäonnistuu ja maksaa.

Tässä on käyty läpi vain yksi pieni työsuhteen asia. Kannattaa käydä kaikki muutkin yhtä tarkasti läpi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän AskoRantala kuva
Asko Rantala

Valitettavasti YLE:n TV-uutistenlukijakin käyttää väärää termiä asiasta. Potkut on termi, jota TSL ei tunne. Sen sijaan se tuntee työsuhteen irtisanomisen ja purkamisen, mutta ne eivät ole sama asia. Ne ovat täysin eri asia.

Liikemies Harkimo osoittaa sormella henkilöä ja sanoo tökerösti, "sä saat potkut". Näin ei voida työsuhteessa menetellä. Harkimon showssa se toki on mahdollista. Osallistujat eivät ole työsuhteessa ja he ovat varmasti allekirjoittaneet sopimuksen, jonka sisältöön kuuluu, että osallistujia testataan erilaisilla mielivaltaisilla keinoilla ja yksi kerrallaan saa potkut ohjelmasta. Näin ei voida työsuhteessa menetellä, eikä se ole nykyisen hallituksen ehdottaman lain tarkoituskaan.

Lakiehdotus sinänsä on ymmärtämättömien ja TSL:a tuntemattomien laatima. Kaikissa yrityksissä voidaan kenen tahansa palkansaajan työsopimus purkaa tai irtisanoa laillisin keinoin. Ei siihen uutta lakia tarvita. Se on hallituksen moka.

Sitä mokaa ei saa maksattaa yrittäjillä laittomilla lakoilla. Laittomista lakoista olisi aina määrättävä täysimääräinen vahingonkorvaus yrittäjille maksettavaksi ja vahinkojen aiheuttaja maksajaksi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Olisi hienoa, jos avaisit seuraavaksi uuden liikesalaisuuslain yrityksen ja työntekijän näkökulmasta :)

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259377-on...

Käyttäjän AskoRantala kuva
Asko Rantala

En ole riittävästi perehtynyt uuteen liikesalaisuuslakiin, joten en voi kommentoida sitä vielä.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kiitos järjen äänestä tässä asiassa ja järjen ääni kantautuu vieläpä työnantajataholta, joka on keskustelussa näyttäytynyt paluuta 1800-luvun työmarkkinaolosuhteisiin haikailevana. Hallitus on nyt tarjonnut vahvan äänen ja vaikutuskanavan työnantajakunnan kenties kaikkein ammattitaidottomimmalle ja pelokkaan vihamielisesti työntekijöihin ja AY-liikkeeseen suhtautuvalle siivelle. Tämä yhdistettynä keskiaikaiseen työttömyysturvalainsäädäntöön, joka syyllistää ja rankaisee henkilöperustaisessa irtisanomistilanteessa vain työsopimuksen toista osapuolta eli työntekijää, on omiaan syömään luottamusta eri leirien välillä.
Kaikenlainen maltillinen valistus asian tiimoilta on nyt enemmän kuin tervetullutta; propagandaa ja hysteerisiä kannaottoja on totisesti kuultu jo tarpeeksi. Vastuuministerin toimintaa asiassa lienee turha edes kommentoida.

Jos asiaa voitaisiin käsitellä järkevästi, niin itse kannattaisin heikon irtisanomissuojan ja vahvan muutosturvan yhdistelmää. Koska järkevää käsittelyä ei ole näköpiirissä, on kaikkia työsuhdeturvan heikennyksiä pakko vastustaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kommenttiin nro 3 lisäyksenä:

- -"Direktiivin toimeenpano ja sen toteuttaminen erillislain muodossa sekä Suomen kansalliset lisäykset lakiin johtavat siihen, että liikesalaisuuksien merkitys yritysten immateriaalioikeussalkun osana kasvaa merkittävästi. Liikesalaisuuksista tulee yritysten hovikelpoista omaisuutta patenttien, tavaramerkkien ja muiden immateriaalioikeuksien rinnalle. Yrityksissä tullaankin jatkossa kiinnittämään enemmän huomiota omien liikesalaisuuksien suojaamiseen. Yhtä lailla tärkeää on oma riskienhallinta eli yritysten täytyy huolehtia siitä, etteivät ne loukkaa toisten yritysten liikesalaisuuksia. Lakisääteisen suojan kasvamisen kääntöpuolena kun on riski siitä, että omassa toiminnassa tullaan loukanneeksi muiden yritysten liikesalaisuuksia. Tarpeelliseksi tulee siten luoda liikesalaisuuksien suojaamisohjelma ja ottaa näiden suojaaminen osaksi yritysten compliance-toimintoa." - -

https://www.twobirds.com/fi/news/articles/2018/fin...

Toimituksen poiminnat