Potkut, irtisanominen vai työsuhteen lopettaminen

Valitettavasti vaihtoehtoiset faktat ja valeuutiset ovat vallanneet keskustelut.  Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten. Täydellinen asiantuntemattomuus on saanut julkisuutta enemmän kuin fakta.

"Hallitus on luvannut Suomen Yrittäjille, että irtisanomissuojaa heikennetään alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä".

Koko ajatus on väärä. Puhutaan väärästä asiasta. Ei SAK tai mikään muu järjestö pysty pakottamaan mitään yritystä pitämään tarpeettomia työntekijöitä. Ei ketään yksityishenkilöä tai yrittäjää voida pakottaa työllistämään toista henkilöä. Ongelma on hyvin paljon pienyritysten ja vähän suurempienkin itse aiheuttama ja väärin tunnistama. Jos yrityksessä on sinne sopimaton henkilö, niin virhe on tapahtunut jo rekrytointivaiheessa. Väärin valitussa henkilössä, väärin laaditussa työsopimuksessa ja väärin määritellyissä työtehtävissä.

Ennen kuin yritys rekrytoi työntekijöitä, sen pitäisi hyvin tarkkaan harkita, millaiseen työtehtävään uutta henkilöä tarvitaan. Ensin pitäisi tarkastella löytyykö talon sisältä pätevää, luotettavaa ja sopivaa henkilöä ko. tehtävään. Pystytäänkö uuteen tehtävään kouluttamaan henkilö talon sisältä. Voidaanko muilla järjestelyillä saada tarvittava työtehtävä tai prosessi suoritetuksi.

Jos sitten päädytään siihen, että uusi henkilö tai henkilöitä tarvitaan, niin hän tai heidät pitää valita tarkan seulan läpi. Ammattitaito juuri kyseiseen tehtävään on tärkeä varmistaa. Joissakin tapauksissa on vaadittava työnäyte, jonka vastaanottaa ja tarkastaa siihen pätevä henkilö. Esim. joitakin hitsaustöitä ei saa tehdä ilman asianomaista lupaa, joka on aina henkilökohtainen ja määräaikainen. Eräässä yrityksessä yhdellä kerralla testattiin 10 henkilöä, joilla oli luvat ja muodollinen pätevyys kunnossa, mutta työnäytteen perusteella yhtäkään ei voitu ottaa.

Jos henkilö sitten otetaan, niin jo alkuvaiheessa pitää tehdä selväksi, että työsuhteen alkuun määritetään TSL:n sallima maksimimittainen koeaika. Koeaikana kumpi tahansa osapuoli voi asiallisin perustein purkaa työsopimuksen. Epäasiallisin perustein ei työsopimusta voi purkaa. On huomattava, että purkaminen on täysin eri asia, kuin irtisanominen. Tämä ehto on nimenomaan kirjattava työsopimukseen. Muuten se ei ole olemassa. Jälkeenpäin sitä ei voi siihen liittää. Työsopimukseen voidaan myös liittää muita ehtoja, esim. jos joku tietty tilaus saadaan tai ei saada.

Työtehtävä voi aluksi, koeajan jälkeenkin olla vielä määräaikainen, joko kalenteriaikaan tai tiettyyn projektiin sidottu. Määräajan tai projektin valmistumisen jälkeen työsuhde päättyy ja siitä päättymisestä, sekä sen ajanhetkestä kannattaa selkeästi puhua ja tarkastaa, mikä ajanhetki siitä on työsopimukseen kirjattu. Jos tämän keskustelun käyminen unohtuu ja työntekijä edelleen saapuu työpaikalle ja hänelle annetaan työtehtäviä, niin työntekijä voi katsoa työsuhteen muuttuneen toistaiseksi voimassa olevaksi (vakinaiseksi) ns. hiljaisen hyväksymisen perusteella. Vastuu näiden asioiden selvittämisestä on aina työnantajalla.

Koko ajan on kristallin kirkkaana oltava mielessä mitkä ovat, koeaika, määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, irtisanominen tai purkaminen, joka on täysin eri asia kuin irtisanominen. Joe ei näitä tiedä, niin epäonnistuu ja maksaa.

Tässä on käyty läpi vain yksi pieni työsuhteen asia. Kannattaa käydä kaikki muutkin yhtä tarkasti läpi.

Asko Rantala
Sitoutumaton Tampere

Aloitin yrittäjän urani joulukuun 11. päivänä 1965, kun otin haltuuni perheyritykseni isäni jälkeen.
Yritykseni paloi tasan kolmen vuoden kuluttua, jolloin aloitin työsuhteessa puuteollisuudessa. Samaan aikaan alkoi pitkä opiskeluputki, Markkinointi-Instituutissa ja sen jälkeen kolmessa teknillisessä oppilaitoksessa, joissa suoritin kone- ja metallitekniikan teknikon sekä tuotantotalouden insinööriopinnot. Muutamissa yliopistoissa opiskelin psykologiaa ja kasvatustiedettä, mutta mitään tutkintoa en suorittanut.
Noin 30 vuotta olen toiminut yrityskonsulttina omassa yhtiössäni. Täytän pian 78 vuotta, mutta jatkan töitäni edelleen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu